MakeMeBrand.ro - Campanii de Advertoriale si Optimizare Google

duminică, 10 noiembrie 2013

Cheltuieli mai mici

            Aşa cum spuneam  primul pas este să cheltuieşti mai puţin decât câştigi. Poate ţi se pare imposibil dar nu e tocmai aşa.
         1. Verifică fiecare factură pe care o ai de plătit, stabileşte dacă nu cumva plăteşti prea mult pentru un serviciu care nu îţi trebuie. Verifică-ţi abonamentele de telefon, internet şi televiziune.
         Eu sunt acum legată de un abonament de telefonie mobilă care nu mă ajută, plătesc pentru lucruri pe care nu le utilizez, în fiecare lună rămân neconsumate peste 1000 de minute şi destul de mult trafic de internet. Va trebui să menţin contractul încă un an de zile însă la împlinirea termenului voi trece pe unul mai mic. Se vor salva cam 40 de lei pe lună. E puţin? Într-un an sunt 480 de lei, în doi ani 960 de lei pe care îi voi da pentru ceva inutil şi care ar fi arătat foarte frumos în contul de economii.
         Verifică-ţi abonamentele, ai nevoie de abonament la anumite canale tv numai pentru un film pe lună? Ai nevoie de abonament la filme pe net pentru un serial care apare peste 3 luni la tv? Ai nevoie de contribuţia aia modică de 3 euro pe lună  orice site ai tu în program?
         Dacă răspunsul este nu , discută cu furnizorul, schimbă programul sau pune capăt abonamentului.
         2. Cumpără-ţi un carneţel, unul mic pe care să îl poţi lua cu tine oriunde, oricând. Notează fiecare lucru pe care l-ai cumpărat şi preţul lui imediat ce l+ai luat, altfel o să uiţi. Crede-mă am încercat eu pe bază de memorie şi chiar am una excelentă, tot îmi apar nişte pauze în sensul că nu îmi amintesc diverse.
         Bonus data viitoare te vei gândi de două ori înainte de a-ţi cumpăra o ojă adorabilă pe care nu o vei folosi decât o dată sau Dumnezeu ştie pe ce or da bărbaţii banii la fel de aiurea ca şi noi.
         3. După treaba asta o să vezi şi care îţi sunt obiceiurile şi o să vrei sigur să schimbi ceva la ele. Îţi iei în fiecare zi o cafea şi un covrig la lucru? Nu-i aşa că eşti adorabilă cum strângi tu cureaua?
La fârşitul  lunii verifică pe ce s-au dus banii, o să descoperi uluită că ţi-ai cumpărat cafea de 100  de lei şi covrigi de 60. Par să exagerez ? Sunt 1920 de lei pe an pe care îi pierzi pe calea asta.
Sau,  că mă tot raportez la experienţa mea, te trezeşti că mănânci în oraş în fiecare zi la prânz pentru că asta trebuie să mănânci. Alegi un meniul zilei să zic că e numai 10 lei, vrei să calculăm împreună cum se duc cel puţin 200 de lei pe lună pe tema asta? Spun cel puţin pentru că sigur o să vrei şi o apă sau un suc cu mâncarea aia şi mai adăugăm un 100 de lei. Nu-i aşa că priveşti cu alţi ochi pacheţelul pe care ţi-l dădea mama la şcoală?
4. Caută o bancă bună, dacă aşa ceva există în România, nu te lua după reclamele cu bonusuri şi disconturi, menite să te facă să crezi că banca e de fapt buni care îţi strecoară peste noapte bani în buzunar să îţi iei mâine ceva bun. Verifică-le la sânge taxele şi comisioanele şi alege-i pe cei cu cele mai mici, nu uita că fiecare serviciu pe care ţi-l fac se plăteşte aşa că asigură-te că ştii cât le dai pentru orice.
Limitează-te la o bancă, maxim două şi nu, nu ai nevoie de card ataşat la fiecare din ele. Despre bănci trebuie să mai studiez şi pe cale de consecinţă mai urmează articole.
5. Micşorează consumul la lucrurile indispensabile. Nu spun să trăieşti al lumina lumânării, dar observă-te şi vezi câte obiceiuri nesănătoase ai în legătură cu energia în oricare firmă a ei.
De câte ori ai un televizor pornit într-o cameră, calculatorul în alta şi tu eşti în a treia? Sau treci ca o cometă prin casă lăsând becurile aprinse până peste 30 de minute când ajungi din nou în camera aia? Câtă apă foloseşti să speli un amărât de pahar?  Crezi că dacă faci baie în fiecare seară, mă refer la alea cu cada plină ochi eşti mai curat decât de la un duş? Fierbi un litru de apă pentru o cană de ceai? Laşi aragazul pornit în ideea că în 5  minute vei pune altceva pe el şi nu vrei să-l aprinzi din nou?
Toate astea nu salvează foarte mulţi bani fiecare în sine dar adunate pe un an pot însemna mult şi mai faci şi un bine planetei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu